Kanonhelg + sjuka

Midsommarhelgen har varit kanon. Fredagen spenderade vi tillsammans med släkt och så, vi hade typ knytkala. Jättetrevligt verkligen.
På lördagen var vi i Gävle på kalas. Noel hade kalas för sina vänner, alla barnen (utom Dennis) var utklädd. De var jättesöta! Vi grillade och åt gott. Nom nom.
Söndag åkte Dennis och jag till gammelmormor och gammelmorfar. Lars, Nina, Noel, mamma och syster var där också. Barnen fick bada i poolen, sedan grillade vi. Dennis och jag stannade kvar över natten och åkte hem sent på måndag kväll.

Jo, Dennis är ju sjuker.. Så himla typiskt när Malin och jag bestämt att barnen skulle få leka imorgon. Morr. Nåja, det får bli senare då.
Dennis har blåsor på händer och fötter. Det kallas för Hand-fot-munsjukan, det är smittsamma blåsor på händer, fötter och i munnen.

Bednämningen "hand-, fot- och munsjuka" bör undvikas, eftersom många då förväxlar tillståndet med mul- och klövsjuka. Trots symtom från händer, fötter och mun har sjukdomen "höstblåsor" ingenting med denna allvarliga djursjukdom att göra. Den kan gå i familjen men vuxna är i regel immuna mot sjukdomen. Som namnet anger är den vanlig under sensommaren-hösten.

Orsak
Sjukdomen orsakas av ett virus, coxsackie A-virus. Infektionen sprids via personkontakt men även via luften.

När smittar man?
Sjukdomen börjar smitta någon dag innan utslagen kommer och är smittsam under en till två veckor. Det är viktigt att tvätta händerna noga för att hindra smittspridning.

Inkubationstid: Tiden mellan smitta och sjukdomssymtom är omkring 5 dagar.

Symtom och besvär
Barnet kan få lätt feber och rodnade blåsor på tungan och kindernas insidor. Samtidigt, eller någon dag senare, kommer rodnade utslag och blåsor på handflator och fotsulor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback