Sugen på semlor?

Dåligt sugen man blev på semlor nu då när jag letade på ett recept till Milis. HAHA! Jag kastar väl upp receptet här också om ni skulle vara suga på att baka lite ;)





"Man blir kåt av semlor!" säger Bert Karlsson.



Långa semlor

Portioner:
4 längder á ca 10-15 bitar

Ingredienser:
14-16 dl (1000g) vetemjöl special
1½ dl socker
125 g rumsvarmt smör
50 g jäst för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 ägg
5 dl mjölk

Pensling:
2 äggulor
1-2 msk mjölk

Fyllning:
100 g skållad mandel
inkråm från bullarna (eller 2 gamla bullar uppblötta i lite mjölk)
ca ½ dl mjölk
250 g mandelmassa

Garnering:
4-5 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:
1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.

2. Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 4 bitar och forma till långa längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 10-12 minuter. Låt längderna svalna på galler.

6. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta den skållade mandeln lätt 10-15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.

7. Skär topparna av längderna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mora inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken, riv ner mandelmassan och arbeta till en slät midig nassa. Vända till sist ner mandeln.

8. Lägg samman de långa semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med locket och pudra florsocker över.

Kommentarer
Postat av: MaYliinBJ

Jag vart x-tra sugen på semlor när jag såg bert karlsson ;;

2009-01-29 @ 11:12:57
Postat av: Sansan

men fy fan vilken heting! Jag blir inte kåt av bert!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback